Utrecht in 1942 in kort bestek

In dit jaar wordt de omvang van de anti-Joodse maatregelen steeds meer manifest, met als sluitstuk de deportaties van het grootse deel van de Joodse bevolking in Utrecht.

  • Vanaf mei 1942 is de Jodenster verplicht.
  • Vanaf juni geldt voor Joden een avondklok, vanaf ´s avonds 8 uur tot 6 uur in de ochtend moeten ze in huis blijven, ze mogen dan ook niet op het balkon aan de voorkant of in de voortuin verblijven en als mensen voor het raam staan moet de ster goed zichtbaar zijn. In die maand worden ook hun fietsen gevorderd. Alle bezittingen boven de 250 gulden dienen te worden ingeleverd.
  • Vanaf half juli mogen er alleen nog boodschappen gedaan worden gedurende twee uur in de middag. Thuis mogen geen niet-Joden meer ontvangen worden. Huwelijken tussen Joden en niet-Joden zijn verboden.
  • Vanaf de zomer van 1942 geldt een verbod op sporten in het openbaar.
  • In september mogen Joden van zestig jaar en ouder niet langer in de stad wonen. In die maand kunnen studenten zich niet meer inschrijven bij universiteiten en hogescholen.

Het cynisch sluitstuk van de anti-Joodse maatregelen vormen de transporten naar de vernietigingskampen. Plaats van vertrek is het Centraal Station, later ook het Maliebaanstation.
Er zijn in 1942 4 transporten. Op 2, 18 en 25 augustus en 2 oktober .
Van de 1900 Utrechtse Joden zijn er meer dan 1200 in de kampen vermoord.

Scroll naar boven